Shanty-koor Kantje boord heeft zijn thuishaven in Vaassen, een dorp op de Veluwe (even ten noorden van Apeldoorn).

Op deze website vind je informatie over ons en onze shanty’s. Bekijk onze repertoirelijst, lees hoe je ons kunt boeken voor een optreden en blader eens door onze fotoalbums. Wij nodigen je ook graag uit tot het schrijven van een paar regels in ons gastenboek.

Ook meedoen met Kantje boord?
Eens per week – met uitzondering van de schoolvakanties – zijn wij te vinden in het gebouw van “De Kouwenaar” aan de Woestijnweg 61 in Vaassen, waar we repeteren. Mannen die (een beetje) kunnen zingen zijn daar op maandagavond tussen 20.00 en 22.00 uur altijd van harte welkom voor een vrijblijvende kennismaking. Je kunt gratis een paar weken op proef meedraaien om te zien of het “klikt”.

Eerst meer informatie nodig?
Overweeg je ons koor te komen versterken, maar wil je eerst meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Jan Davids, onze secretaris, zal je vragen zo goed mogelijk beantwoorden.

Jan is telefonisch bereikbaar via 0578 – 571528 en per e-mail via secretaris@kantjeboord.nl

Verjaardagen

birthday_cake
10 juni :
John Scherf
23 juni :
Peter den Hond
3 juli :
John Jonker
11 juli :
Ben Casteel
, Rinus Meijer

Wisselende presentatie van scheepstermen

De Nederlandse taal kent tal van zegswijzen die zijn ontleend aan de scheepvaart (voornamelijk aan de zeilvaart), maar die ook daarbuiten werden en worden gebruikt en een (andere) betekenis hebben gekregen. In dit blokje vindt u daarvan een regelmatig wisselend voorbeeld. Reden misschien om hier nog eens terug te komen.

Deze termen zijn gevonden in het boekje “Alles wel aan boord”. De verzameling in dit boekje is van F. Kerkdijk en het werkje is in 1946 (in derde druk) uitgekomen bij uitgeverij Stols in Den Haag. Citaten daaruit zijn overgenomen in de spelling van die tijd.

Een scheepsterm die niet zal wisselen, maar hier permanent en prominent bovenaan zal blijven staan is de naam van ons koor:

“Kantje boord”
De “boorden” zijn de opstaande randen van de scheepswanden, die het dek van een schip omgeven. Wanneer je “aan boord” gaat, begeef je je binnen die boorden. De bovenzijde van een boord wordt wel de “kant” genoemd. Bij zwaar weer helt het schip vaak sterk zijwaarts en raakt het soms met de kant van het boord onder water, waarbij het gevaar dreigt dat het zal omslaan. Weet de bemanning dit gevaar te keren en het schip weer op te richten, dan spreken we van “Kantje boord”
“Dat was kantje boord”: het is nog maar net goed gegaan

Willekeurig citaat