Even voorstellen
Wij zijn het shanty-koor ‘Kantje Boord’ uit Vaassen op de Veluwe. Ons koor is opgericht in september 1996, we bestaan dus inmiddels al ruim 25 jaar.

Momenteel telt ons koor rond de 20 zangers. Wij repeteren elke maandagavond (van 20:00 tot 22:00 uur) in de zaal van “De Kouwenaar”, Woestijnweg 61 te Vaassen. Die repetities vinden plaats onder leiding van Arjen Visser (tevens koorlid bij de bassen). Na afloop blijven velen van ons nog even nazitten om de kelen te smeren en bij te praten. Je kunt altijd vrijblijvend een repetitieavond bijwonen.

Repertoire van ‘Traditonals’
Er zijn in de loop der tijden, tot aan de dag van vandaag, veel liederen over de zee geschreven. Kantje Boord heeft er echter voor gekozen voornamelijk dié nummers te zingen, die vroeger, aan boord van de oude zeilschepen, door de toenmalige zeelui zelf werden gezongen. Aldus hebben wij ons gespecialiseerd in het zingen van originele shanty’s, ook wel ‘traditionals’ genoemd. Niet alleen de shanty’s zijn origineel, ook met onze wijze van zingen en de begeleiding proberen wij zo dicht mogelijk bij de manier te komen, waarop vroeger aan boord werd gezongen.

Instrumentale begeleiding
Voor de begeleiding hebben wij aan Peter en Herman twee geweldig goede accordeonisten. Daarnaast hebben wij Joost op de banjo.

Maar niet elke shanty wordt instrumentaal ondersteund. Menig lied wordt (óók al net als vroeger aan boord) a capella gezongen. We zingen hoofdzakelijk Engelse en Amerikaanse traditonals, maar ook Franse en Nederlandstalige shanty’s komen aan bod, zij het in veel mindere mate. Dat komt doordat er bijna geen Franse en Nederlandse shanty’s bewaard zijn gebleven.

Optredens
Tijdens onze optredens staan wij regelmatig met een man of 20 op het podium, maar ook optredens in (veel) kleinere bezetting zijn tot een succesvol einde gebracht. De formatie van ons koor wordt dan ook per optreden bepaald; niet alle podia zijn immers even groot. Als we gaan optreden steken we ons in ‘Pakkie deftig’. Dat wil zeggen we hullen ons in boezeroenen, streepjesshirts en schipperstruien. Daarbij dragen we hoeden, petten en mutsen; een beeld zoals dat ook is terug te vinden op schilderijen en vroege foto’s.

Naamkeuze
Onze naam Kantje boord is vooral een weerslag van de teksten die af en toe ‘kantje boord’ zijn en een enkele keer zijn één of meer stemmen in hun zuiverheid ook een beetje ‘kantje boord’.

Met betrekking tot een paar aspecten wil ons koor echter niet ‘kantje boord’ zijn. Dat zijn de originele melodie, de originele tekst en de originele performance. Die proberen wij zo authentiek mogelijk neer te zetten, uit respect voor de mannen, die in de 18e, 19e en begin 20e eeuw, onder vaak barre omstandigheden hun werk aan boord moesten doen. Wij zingen hun shanty’s daarom op hún wijze, met hún woorden en op hún manier. Daarmee hun cultuur in stand houdend.